Раст на цени на гориво

ЕНОРМНО ПОСКАПУВАЊЕ НА ГОРИВАТА! Што да направите?

Цените на горивото никогаш не биле повисоки. AUTOMARKET.mk ви издвојува начини како би можеле да зачувате гориво.

  1. Постепено забрзувајте
  2. Одржувајте стабилна брзина
  3. Предвидете го сообраќајот
  4. Избегнувајте големи брзини
  5. Забавувајте природно
  6. Нè носете непотребна тежина
  7. Возете помалку!

Постепено забрзувајте

Колку посилно забрзувате, толку повеќе гориво трошите. Во градот, можете да трошите помалку гориво со нежно спуштање на педалот за гас. За да бидете колку што е можно поекономични, одвојте 5 секунди за да го забрзате вашето возило до 20 километри на час од застанување. Замислете дека имате отворена шолја кафе на вашето седиште. Пробајте да не го истурите!

Одржувајте стабилна брзина

Кога брзината постојано ви се намалува и расте, трошите повеќе гориво и трошите повеќе пари отколку што треба. Тестови укажуваат дека менувањето на вашата брзина нагоре и надолу помеѓу 75 и 85 км на час на секои 18 секунди може да ја зголеми потрошувачката на гориво за 20%.

Размислете за користење на темпомат за возење на автопат, онаму каде што дозволуваат условите. Сепак, имајте на ум дека малите варијации во брзината всушност можат да бидат добри кога гравитацијата ја врши работата. Онаму каде што дозволуваат сообраќајните шеми, дозволете вашата брзина да се намали кога патувате по угорнина, а потоа вратете го својот интензитет додека се тркалате по удолницата.

Предвидете го сообраќајот

Гледајте напред додека возите за да видите што се случува. И одржувајте удобно растојание помеѓу вашето возило и возилото пред вас. Гледајќи внимателно што прават пешаците и другите автомобили и замислувајќи што ќе прават следно, можете да ја задржите брзината што е можно постабилна и да трошите помалку гориво. Исто така е побезбедно да се вози на овој начин.

Избегнувајте големи брзини

Држете се до ограничувањето на брзината и заштедите на гориво! Повеќето автомобили, комбиња, камиони и теренци се најекономични кога патуваат помеѓу 50 и 80 км на час. Над оваа зона на брзина, возилата трошат сè повеќе гориво колку побрзо одат.

На пример, со 120 километри на час, возилото троши околу 20% повеќе гориво отколку со 100 километри на час. На патување од 25 километри, овој скок во брзината – и потрошувачката на гориво – би намалиле само две минути од вашето патување.

Забавување

Секој пат кога ги користите вашите сопирачки, ја намалувате вашата инерција напред. Гледајќи напред за тоа како се однесува сообраќајот, честопати можете да видите добро однапред кога е време да се забави. Ќе заштедите гориво и ќе заштедите пари така што ќе го тргнете стапалото од педалот за гас и ќе тргнете за да го забавите брзината наместо да ги користите сопирачките.

Нè носете непотребна тежина

Колку помалку тежи, толку помалку гориво ќе троши вашето возило. Потрошувачката на гориво на автомобил со средна големина се зголемува за околу 1% на секои 25 килограми тежина што ги носи.

Возете помалку

Најдобриот начин да ја намалите потрошувачката на гориво е возите што е можно помалку. Како алтернативен начин може да се искористи велосипед или пак пешачење доколку тоа е возможно. Исто така, може да се спомене и користењето на јавен превоз.

Автомобили за продажба

Нов

MERCEDES A 170 CDI CLASSIC

Нов

Bmw 118d 2007

Нов

Renault well satis

Leave a Reply

Напишете коментар