На руските тимови и возачи им е забрането да се тркаат!

Управното тело за мотоспорт на Обединетото Кралство денеска објави забрана за руски и белоруски тимови, возачи и службеници да учествуваат на настани во Обединетото Кралство.

Моторспортот во Велика Британија нема да ги признае лиценците за трки издадени од Руската автомобилска федерација ниту од Белоруската автомобилска федерација, што ќе стапи во сила веднаш. За Формула 1, тоа значи дека Никита Мазепин од Хас нема да се трка на овогодинешното британско ГП, иако му е дозволено да се трка на друго место под неутралното знаме на ФИА.

Заедно со забраната за руски и белоруски тимови, натпреварувачи и функционери од мотоспорт настани, постои и забрана за руски и белоруски национални симболи, бои и знамиња.

Претседавачот на Моторспорт Дејвид Ричардс ЦБЕ изјави: „Целата заедница на Моторспорт ОК ги осудува актите на војна од Русија и Белорусија во Украина и ја изразува својата солидарност и поддршка кон сите оние кои се погодени од тековниот конфликт.

„Ние стоиме обединети со народот на Украина и заедницата на моторспортот по инвазијата и неприфатливите дејствија што се појавија. Ова е време меѓународната мотоспорт заедница да дејствува и да покаже поддршка за народот на Украина и нашите колеги во ФИА“, додаде Ричардс.

Забраната за мотоспортот во Обединетото Кралство следи по состанокот во ФИА, каде што новиот претседател Мохамед Бен Сулејем ги наведе глобалните активности на мотоспортот, кои вклучуваат суспендирање на целиот мотоспорт во Русија и Белорусија, заедно со знамињата, симболите и националните химни на меѓународните натпревари.

Понатаму, руските и белоруските репрезентации се забранети од натпреварување, додека поединечни возачи од тие држави можат да учествуваат под „знамето на ФИА“. Сите руски и белоруски членови на ФИА треба привремено да се повлечат од своите улоги, нема да се доделуваат грантови и „по предлог на носителот на комерцијалните права во Ф1“, откажување на Руското ГП.

„ФИА со тага и шок ги следи случувањата во Украина и се надевам на брзо и мирно решавање на сегашната ситуација“, рече Мохамед Бен Сулејем.

Автомобили за продажба

Нов

MERCEDES A 170 CDI CLASSIC

Нов

Bmw 118d 2007

Нов

Renault well satis

Leave a Reply

Напишете коментар