Дали делумно истрошените гуми се безбедни?

Ги разгледуваме добрите и лошите страни на делумно истрошените гуми и на што треба да внимавате.

Предности на делумно истрошените гуми

Ако купите половен автомобил и не ги замените гумите веднаш со нов сет, всушност купувате делумно истрошени гуми. Многумина од нас ќе признаат дека го направиле токму тоа без да знаат од каде потекнуваат тие гуми или каква би можела да биде нивната историја.

Некои делумно истрошени гуми се испорачуваат од Германија, каде што минималната законска длабочина на шарите е 3 мм. Во Велика Британија е 1,6 мм, така што делумно истрошената гума увезена од Германија ќе има уште многу шари и можеби уште неколку илјади милји да помине.

Големата предност на делумно истрошените гуми, се разбира, е тоа што тие чинат помалку од сосема нови гуми. Уште повеќе, ако купите комплет користена гума, можеби ќе можете да си дозволите поквалитетна гума од позната марка, наместо буџетска гума од производител за кој никогаш не сте слушнале.

Недостатоци на делумно истрошените гуми

Безбедност. Ако некој извадил комплет гуми од својот автомобил, тоа го направил затоа што повеќе не ги смета за безбедни. Ако тие гуми не се доволно добри за друг возач, дали се навистина доволно добри за вас?

Со помала длабочина на шарите од сосема нова гума, делумно истрошените ќе генерираат помала стискање, особено на влажно. Тоа значи дека вашиот автомобил ќе има помала влечна сила и – порелевантно – помалку зафат во свиоци и сопирање.

Истражувањето спроведено од TyreSafe покажа дека до 98 отсто од користените гуми продадени во Британија не се во согласност со прописите, додека 34 отсто може да се сметаат за опасни. Сепак, дури и гума што ги задоволува прописите може да има непријатна тајна, додека сосема нова гума нема.

Исто така, случајот со половните гуми нема да траат толку долго како новите гуми. Ќе мора да ги заменувате многу почесто, така што заштедите ќе бидат помалку значителни отколку што може да изгледаат прво. Новата гума може да има шари од 8 мм, додека делумно истрошената може да има само четвртина од тоа. Затоа, ќе биде погоден само за неколку стотици милји и ќе треба да се замени пред долго.

Дали треба да купам делумно истрошени гуми?

Ако можевме да гарантираме дека делумно истрошените гуми се целосно безбедни и усогласени со прописите, немаше да има малку причина да се биде претпазлив од нив. Сепак, како што покажуваат бројките на TyreSafe, нема такви гаранции.

Вистината на е оваа: ако постоеше една област на одржување на автомобилот во која не треба да ги намалувате трошоците, тоа би бил единствениот дел од автомобилот што всушност воспоставува контакт со патот – гумите.

Пол Хитон, директор за истражување и развој во Пирели, вели дека е потребна огромна припазливост за делумно истрошените гуми. „Сите делумно истрошени гуми треба темелно да се проверат внатрешно и надворешно пред продажбата, но во реалноста, премногу не се проверени воопшто“, вели тој. „Многу гуми се продаваат со структурни оштетувања што би требало да значи дека гумата е најдобар начин на дејствување е едноставно да се избегнат делумно истрошени гуми.”

Автомобили за продажба

Нов

MERCEDES A 170 CDI CLASSIC

2.700
Нов

Bmw 118d 2007

5.300
Нов

Renault well satis

11.111

Leave a Reply

Напишете коментар