Continental е „Производител на гуми на годината“ за 2022 година

Continental ја освои наградата „Производител на гуми на годината“ за нејзината постојана посветеност на иновациите дизајнирани да ја подобрат технологијата и одржливоста на производите.

Меѓународните награди за иновација и извонредност на Tire Technology беа доделени за време на саемот за технологија на гуми во Хановер.

Наградите TTI за иновации и извонредност се сметаат за најважни награди во индустријата и ги препознаваат најновите случувања и напредок во технологијата на гумите од целиот свет. Критериумите за избор оваа година повторно се фокусираа на технолошките иновации за понатамошно подобрување на безбедноста и одржливоста на производите – а наградите ги оценуваше меѓународно жири од повеќе од 20 новинари и водечки експерти од индустријата за гуми.

Коментирајќи ја наградата Мет Рос, главен уредник во Tire Technology International рече: „Производителот на гуми на годината е традиционално многу тесно борбена категорија. Вистинско задоволство е да се види Continental како ја зема оваа награда по трет пат. Жирито беше импресионирано од голем број достигнувања на компанијата во текот на минатата година, вклучително и ContiRe.Tex, втората генерација на гумата Extreme E, широк спектар на истражувачки соработки и гумата Conti GreenConcept – да именува само неколку од нивните достигнувања. Посветеноста на Continental за иновации и одржливост ги прави многу достоен примател“.

Бернд Корте, потпретседател за развој и индустријализација на платформата во Continental Tires, беше таму за да ја прими наградата и рече: „Ние сме многу почестени што ја добивме овогодинешната награда за производител на гуми на годината. Тоа не мотивира да продолжиме по патот што го избравме – континуирано да инвестираме во развојот на нашите гуми и да даваме значаен придонес за безбедна, исплатлива и еколошка мобилност“.

Во 2022 година е третпат Continental да ја освои престижната награда за производител на пневматици на годината во последните осум години – покажувајќи ја својата посебна посветеност на водечките технолошки иновации на пазарот, кои во срцето ја имаат безбедноста и одржливоста. Производителот на премиум гуми неодамна ја покажа својата иновативна сила со воведување на технологијата ContiRe.Tex. Специјално развиената технологија за поголема одржливост беше доведена до производствена подготвеност за само неколку месеци. Тоа и овозможува на компанијата целосно да го замени конвенционалното полиестерско предиво во трупот на гумата со рециклирано предиво добиено од преобработени ПЕТ шишиња.

Технологијата е многу поефикасна од другите стандардни методи за преработка на ПЕТ шишиња во полиестерски предива со високи перформанси. Шишињата што се користат за технологијата доаѓаат исклучиво од региони без затворена јамка за рециклирање. Технологијата ContiRe.Tex ја носи Continental уште еден чекор кон тоа да стане најпрогресивната компанија за гуми во однос на еколошката и социјалната одговорност.

Leave a Reply

Напишете коментар