Целосен водич за купување на половен автомобил

Купувањето половен автомобил од дилер или приватно не е секогаш лесно. Затоа, еве ги нашите совети како правилно да го купите вашето половно возило.

Кога купувате користен автомобил – без разлика дали тоа е приватно, преку авто плац или преку Интернет – постои одредена количина на својствен ризик. Но, ако го направите вашето истражување, дознаете кои се вашите права како купувач и знаете што да барате, можете да заштедите значителна сума пари и да спречите какви било непријатни изненадувања во иднина.

Кога купуваат користен автомобил, повеќето купувачи имаат тенденција да се стремат кон „слаткото место“, кога автомобилот е стар три години. Ова е затоа што повеќето нови автомобили се купуваат со финансиски зделки или закуп на флота на компании кои траат околу 36 месеци.

После три години автомобилот треба да биде околу половина од цената од новиот, во зависност од моделот и километражата, но сепак треба да има многу живот во него. Тоа е генерализација, но податоците од давателите на гаранции, исто така, сугерираат дека доверливоста на автомобилот има тенденција да се намалува по 5 години, така што тоа е разумна точка во која можете да го преместите вашиот користен автомобил и да барате замена.

Сè уште има многу добри автомобили стари над 5 години, се разбира, само имајте на ум дека може да чинат повеќе за возење и да им требаат повеќе поправки од помладите модели.

Основни совети:

Кога купувате користен автомобил, постојат различни пречки што треба да се отстранат во споредба со кога купувате нов, но исто толку е клучно да ги исправите. Еве неколку општи совети што треба да ги земете предвид при изборот и проверката на половното возило.

1. Прво средете го финансирањето

Секој автомобил е голема инвестиција, така што првото нешто што ќе треба да направите е точно да го одработите вашиот буџет и да се придржувате до него. Доколку е потребно, дознајте го најдобриот начин за финансирање на вашиот автомобил, без разлика дали се работи за финансирање на возило или директна готовина. Размислете колку можете да вложите во депозит, а потоа пресметајте ги месечните исплати што можете да си ги дозволите.

2. Следете ги цените на пазарот на половни автомобили

Ако сте на пазарот за половни автомобили, AUTOMARKET.mk е одличен начин да видите што има наоколу и што можете да си дозволите. Не мора да брзате да купите автомобил ако мислите дека не е вистинскиот за вас. Ако ги гледате главните модели, тогаш секогаш ќе има многу примери на понуда ако цената не е соодветна.

3. Проверете ја целата документација темелно

Нема смисла да придавате вредност на купот хартии што доаѓаат со користен автомобил, ако не сте подготвени да ги проверите. Ако купувате од приватно лице наместо од дилер, започнете со тоа што ќе бидете сигурни дека наведениот чувар го продава автомобилот од адресата наведена во дневникот на V5C, а потоа проверете ги броевите за регистрација на дневникот и шасијата во однос на оние на возилото.

4. Направете темелно тест возење

Од витално значење е да се осигурате дека автомобилот вози и ракува правилно и работи како што би очекувале. Дали автомобилот лесно се пали? Дали има некои необични звуци од моторот или сопирачките? Дали воланот се повлекува на едната страна? Дали има звучен чад што доаѓа од издувните гасови? Не заборавајте да бидете сигурни дека имате осигурување пред да тргнете на тест возење.

5. Финализирање на договорот

Кога сте се договориле за цена и ќе купите автомобил, проверете дали сите услови се договорени во писмена форма, со потврда дека двете страни можат да ја потпишат и да задржат копија. Треба да ги прикажува деталите за возилото, цената и условите за продажба, како и името и адресата на продавачот и купувачот.

6. Нaплата

Ако купувате преку реномиран дилер, тука не треба да има грижи, но вреди да се повтори очигледниот совет за плаќање на автомобил во приватна продажба. Бидете внимателни кога земате големи суми пари за да платите автомобил. Ако е можно, користете трансфер на пари. Никогаш не земајте готовина на место за состаноци што не е домашна адреса на продавачот.

Leave a Reply

Напишете коментар